Bir Kahveye Bekleriz

image-full Gürsel Tırpan
18 Kasım 2021

Bir Kahveye Bekleriz ornament
18 Kasım 2021

Yüz yıllardır sohbetlerin vazgeçilmez eşlikçisi Türk Kahvesi, kimi zaman dert ortağı kimi zaman kahkahanın yaveri… Ama her zaman dostane sohbetlerin vazgeçilmezi…

İşte bu özel lezzet, 1517 yılında Yemen Valisi Özdemir Paşa’nın kahveyi ülkeye getirmesinden bu yana hayatımızda. Kendine has kokusu, kendine özel pişirme teknikleri ile yüz yıllardır her anımıza ortak olan kahve nasıl yapılır?

Kahvenin bol köpüklü ve lezzetli olması için dikkat edilmesi gereken birkaç nokta var. Örneğin ilk başta kahvenizin taze çekilmiş olması gerekiyor. Eğer imkanınız varsa taze çekilmiş kahve kullanın. Uzun süre açık duran kahvenin kokusu da tadı da pek kalmıyor açıkçası… Bir de suya kahve ekledikten sonra iyice karıştırmanız gerekiyor. Çünkü kahveyi ateşe koyduktan sonra bir daha elinizi kaşığa sürmemelisiniz. Dikkat etmeniz gereken bir diğer nokta da kahvenizi kısık ateşte pişirmek. Zira yüksek ateş kahvenin hemen taşmasına neden oluyor. Kahve tanecikleri de su ile bütünleşmiyor. Tabii teknolojinin gelişmesiyle beraber çoğumuz pratik olması sebebiyle makineleri tercih ediyoruz.

40 Yıllık hatrın ilginç hikayesi

Rivayete göre ‘Bir fincanın kahvenin kırk yıl hatırı var’ sözü, Üsküdarlı bir kahve satıcısının, Rum gemi kaptanına kahve ikram etmesiyle başlıyor. Aradan 40 yıl geçiyor ve Üsküdarlı kahveci, savaşta esir düşüyor. Kahveciyi tanıyan Rum kaptan, kendisine 40 yıl önce kahve ikram eden adamı unutmuyor ve ona yardım ediyor.

Yanında neden su ikram edilir?

Osmanlı döneminde eve bir misafir geldiğinde kahve ikram edilir yanına da su konurmuş. Eğer misafir önce suyu içerse karnının aç olduğu anlamına gelirmiş, yemek ikram edilirmiş. Eğer önce kahveyi içerse “Karnım tok” demek istermiş.

Kahvenin yanında su getirilmesinin bir diğer sebebi ise tadının daha iyi anlaşılması ile ilgili. Kahveden önce su içmek, kahvenin tadını daha iyi almanıza yardım ederken, kahveden sonra su içmek ise damağınızda kalan telveleri temizliyormuş.

Sağlığımıza yararları nelerdir?

Kalbe yararlıdır

Türk Kahvesinin kalp dostu olduğu bilinmektedir. Türk Kahvesi içen kişilerde kalp sağlığı oldukça iyi olmaktadır.

Ömrü uzatır

Türk Kahvesi içen kişilerin ömrü ciddi derecelerde uzamaktadır. Vücuttaki zararlı maddelerin dışarı atılmasına yardımcı olan Türk Kahvesi sayesinde daha sağlıklı bir hayata kavuşabilirsiniz.

Metabolizmayı hızlandırır

Kilo verirken size katkı sağlayacak olan kahve ile metabolizmanız daha hızlı şekilde çalışacaktır. Bu sayede daha hızlı bir şekilde kilo verebilirsiniz.

Enerji verir ve hafızayı güçlendirir

Kahve içen kişiler daha enerjik bir gün geçirmektedir. Kahve içerek güne daha enerjik ve daha aktif bir şekilde başlayabilirsiniz.

Cilde çok iyi gelir

Türk Kahvesinin en önemli faydalarından birisi cilde iyi gelmesidir. Cilt için faydalı olan kahvenin cildi beslediği ve daha temiz bir cilde sahip olmanıza katkı sağladığı görülmüştür. Bunun için kahve telvesini cildinize uygulamanız gerekmektedir. Daha parlak ve daha canlı bir cilde kavuşabilirsiniz.

– Türk Kahvesi içmek kolesterolü düşürür. – Ağrı kesici etkisi vardır.
– Kolay nefes almaya yardımcı olur.
– Depresyonu iyileştirici etkisi vardır.

– Alzheimer ve parkinson hastalığına iyi gelir.
– Fiziksel performansı arttırmaya yardımcı olur.

-Yağ yakımını artırıcı özelliği vardır.

Sağlığa iyi gelen her yiyecek ve içecekte olduğu gibi aşırı tüketim sıkıntılara yol açmaktadır. Bunun için kahve tüketimini olabildiğince normal seviyelerde tutmak gereklidir.