Dönerin Tarihi

image-full Özge Çakmakçı
22 Ekim 2021

Dönerin Tarihi ornament
22 Ekim 2021

Merhaba arkadaşlar! Bugün buradaki ilk yazım olduğu için sizlere milletçe hepimizin çok sevdiği “döner” ile başlamak istedim. Hepimiz çok severek yiyoruz fakat tarihini bir çoğumuz bilmiyoruz. Hadi şimdi benim kalemimden tarihine uzanalım…

Geçmişi 150 yıl öncesine uzanan dönerin mucidi Kastamonulu bir aşçı olan Hamdi Usta’dır. İcat ettiği döner sayesinde Kastamonu’da tanınan biri haline gelen Hamdi Usta’dan dönerciliği öğrenen Şükrü Gülsunar ve Raif Gülsunar döner hazırlayan ikinci kuşak ustalar olmuşlardır.

Dönerin tarihi net olarak kaynaklar içermez, söylencelerden oluşur. Dönerin, Kırımlılar tarafından kılıçlarına et takıp kızartmalarından esinlenildiğine inanılmaktadır. Şu anki modern halini almadan önce Osmanlı dönemi seyahatnamelerinde ilk olarak 18. yüzyılda bahsi geçmiştir.

Günümüzdeki son hali 19. yüzyılda, Bursa’daki İskender Efendi’ye dayanmaktadır ve Erzurum’daki Cağ kebap ile aynı kaynaktan geldiği düşünülmektedir.

Türk toplumunda misafirperverliğin simgesi olan ve tarihi eskilere dayanan döner, Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesi’nde övgü ile anlatılır. Et ve tavuktan birçok versiyonu yapılan döner, günümüze kadar geldi…

Her yaşta, hepimizin favorisi! İyi ki varsın döner. ?