Dünya Sağlık Örgütü Uyarıyor: Tuz Kullanımına Dikkat!

Dünya Sağlık Örgütü Uyarıyor: Tuz Kullanımına Dikkat! ornament
22 Ekim 2021

Bildiğiniz üzere mutfakta tuzun varlığı ayrı, yokluğu ayrı bir dert. Tuz kullanımını olabildiğince az tutmaya çalışsak da yeri geliyor kendimizi önümüzdeki yemeğe tuz ekmekten alıkoyamıyoruz. Mutfakta tuz kullanımını sonlandırmaya çalıştıkça, aslında kendimizi aşırı sıkıp zorladığımızdan, dayanamadığımız noktada bir anda aşırı bir tuz tüketme çılgınlığına sürükleniyor; adeta tuz tüketmediğimiz günlerin, ‘tatsız tuzsuz’ diye betimleyerek yediğimiz yemeklerin acısını çıkarıyoruz. Hal böyleyken onca zaman tuz tüketimini en az seviyede tuttuğumuz günlerin vücudumuza sağladığı tüm katkı da yok oluyor.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) de bu dengesiz ve pek sağlıksız durumun farkında olacak ki çok yakın bir zamanda, uzun zamandır savunduğu tuz sınırına bir alternatif üretti: DSÖ tarafından, ‘İşlenmiş Gıdalar İçin Önerilen Maksimum Tuz Miktarı’ tablosu yayımlandı.

DSÖ, günde 5 gramdan fazla tuz tüketmememiz konusunda ısrarcı ve tüm uyarılarını bu gramaj hesabı üzerinden yineliyor. Günlük tuz kullanımı sürekli olarak 5 gramı geçtiği, yani aşırıya kaçtığı, takdirde; tansiyona bağlı kardiyovasküler pek çok hastalığa, mide kanserine, obeziteye ve böbrek, kronik karaciğer hastalığına da davetiye çıkıyor. Üstelik tansiyona bağlı bu hastalıklar, dünyada ‘bulaşıcı olmayan hastalıklara bağlı ölümler’in de 1/3’ünü oluşturuyor.

Tuz ile yaşanan ‘ne seninle, ne sensiz’ kıvamındaki ilişkinizi biraz olsun dengeleyebilmek adına; DSÖ’nün uyarılarına uyabilir, tuz kullanımına dair geliştirdiği yönlendirmeleri ve önerileri düzenli olarak takip edebilirsiniz.

Şimdi isterseniz, son yayımlanan ‘İşlenmiş Gıdalar İçin Önerilen Maksimum Tuz Miktarı’ tablosunda öne çıkan bazı gıda-gramaj eşlemelerine birlikte göz atalım.

Unutmayın! Tabloda bahsi geçen gramajlar, gıdalarda bulunması gereken maksimum tuz miktarını işaret etmektedir:

Dondurulmuş Pizza: 450 mg

Tatlı Bisküvi: 265 mg (100 gramlık bisküvi için önerilen maksimum orandır.)

Ekşi Hamur Ekmeği 330 mg

Mayalı Ekmek: 330 mg

Peynir Çeşitleri: 625 mg (Yurtdışında bolca tüketilen peynir çeşitlerinden Gouda örnek verilerek tabloya işlenmiştir.)

Ketçap: 650 mg

Jambon: 950 mg (100 gramlık jambon için önerilen maksimum orandır.)

Patlamış mısır: 280 mg

Tane fındık: 280 mg

Bu vesileyle ben de sizlere ‘Aman dikkat!’ demiş olayım. ☺

Bilinçlenelim, hatta bilinçlenmekle de kalmayıp çevremizi de bilinçlendirelim ki sevdiklerimizle bir arada sağlıklı, güzel bir ömrümüz olsun…

Sağlık ve mutlulukla kalın!