Baharın ve Yazın Müjdecisi: Erik

image-full Gürsel Tırpan
7 Ekim 2021

Baharın ve Yazın Müjdecisi: Erik ornament
7 Ekim 2021

Baharın ve yazın müjdecilerinden biri olan eriği sevmeyen var mıdır bilmiyorum ama 2 bin çeşidi olduğunu ben yeni öğrendim. Sevmeyenlere sevdirecek, sevenlere de daha çok erik yedirecek nedenlere bir bakalım…

Yeşil erik, gülgiller familyasından olan, içerisinde bulunan lif, A, C ve K vitamini, sodyum gibi insan sağlığına iyi gelecek vitamin ve mineralleri barındıran ekşi bir meyvedir. Eriğin 100 gramı yaklaşık 47 kaloridir. Eriği çoğu zaman tuzlayarak yiyoruz. Ancak eriği tuzlayarak yemek vücutta ödem oluşmasına neden olduğu için sade tüketmek daha faydalı.

En güçlü antioksidanlardan biri!

Erikte bulunan güçlü antioksidan bileşenler hücreleri serbest radikallerin tahribatına karşı koruyor. Antioksidan bileşenleri ile vücudu koruyan ve yüksek oranda C vitamini içeren erik hastalıklara karşı direncimizi artırıyor.

Demir emilimini artırıyor!

Antioksidan bakımından zengin olması dışında yüksek miktarda C vitamini içeren erik, bu özelliğiyle besin yoluyla alınan demirin vücut tarafından emilimini önemli oranda artırıyor. 100 gram erik günlük C vitamini ihtiyacının yaklaşık yüzde 16’sını karşılıyor. Ayrıca birçok hastalığa karşı koruyor. C vitamini; astım, osteoartrit, kolon kanseri ve romatizma gibi hastalıklardan korunmak için kritik öneme sahip vitaminlerden biri.

Bağırsak dostu!

100 gram erik günlük besin lifi ihtiyacının yüzde 6’sını karşılar.

Kemik sağlığını destekleyicidir!

Erikte bulunan K vitamini ve magnezyum minerali gıdalar yoluyla alınan kalsiyumun vücut tarafından emilebilmesi için önemlidir. Kuru erik, menopoz sonrası dönemde kemik yoğunluğunun korunabilmesi için tüketilmesi tavsiye edilen kurutulmuş meyveler arasındadır.

Kan şekerini dengeler!

Kırmızı erik tatlı bir meyve olmasına karşın düşük glisemik indeks değeri sayesinde kan şekerinde ani dalgalanmalara yol açmaz. Ayrıca yanında süt, yoğurt, badem, fındık, ceviz gibi protein veya yağ kaynağıyla beraber tüketildiğinde uzun süreli tokluk sağlar.

Kilo kontrolünde yardımcı!

Eğer bir diyet programı uyguluyorsanız atıştırmalık olarak erik yiyebilirsiniz. İçerdiği besin lifi ile sizi uzun süre tok tutar ve öğünler arası yaşanabilecek açlık krizlerini aşırı kalorili atıştırmalıklar tüketmeden geçiştirmenize yardımcı olur.

Bu sağlık deposu meyveden yaptığım tarife buradan ulaşabilirsiniz. Afiyet olsun ?