Kombucha Çayı (Fermente Çay) Hakkında Her Şey!

Kombucha Çayı (Fermente Çay) Hakkında Her Şey! ornament
22 Ekim 2021

Yaz için ideal, serinletici ve sağlıklı içecek tarifleri arayışına girdiyseniz harika bir fermente içecek olan kombu çayı olarak da bilinen kombucha çayını deneyebilirsiniz.

Metabolizmayı hızlandırır, yağ yakımına yardımcı olur, bağırsak hareketliliğini sağlar, kan şekeri ve kolesterolü düzenler. Yurt dışında da oldukça popülerdir.

Bakteri ve mayalardan oluşan çayın önemli içeriği Kombucha denilen çay ve çay mantarından oluşur. Doğu Asya’da ortaya çıkmış, 19. yüzyılın başlarında Rusya üzerinden Almanya’ya ulaşmıştır. Mantar, düz jelatinimsi bir diske benzer. Kombucha mantarı çay ve şekerden oluşan besleyici bir solüsyonun içinde yaşar ve bu sıvı içinde sürekli olarak üremeye devam ederek büyür. Mantarımsı tabaka çayın bütün yüzeyine yayılır ve daha sonra kalınlaşır.

İçeriğinde etil alkol bulunmakla birlikte, kombu çayı alkolsüz içecek olarak sınıflandırır, % 0.5’ten az alkol içerir.

Demlenme süresi ortalama 10 gündür. Ortamın fermantasyona yani mayalanmaya uygun olması için hazırlık aşamasında bir miktar şeker kullanılır. Ve mantar konulmadan önce mutlaka oda sıcaklığında beklemiş olmalı. Kaynar çaya eklerseniz mayalanma olmaz. Mayalanma için en ideal ısının çay ve mantar için oda sıcaklığı ısısı olduğunu unutmayın. Kombucha mantarı aynı zamanda kombucha kültürü olarak da bilinir.

Kombucha öncelikle sindirim sistemini rahatlatması ile bilinir. Kombucha fermantasyonu oda sıcaklığında yapılmalıdır. Eğer imkân var ise daha sıcak bir ortamda da yapılabilir. Fermantasyon sırasında kabın ağzı açık olmalı ve etrafında fermantasyonu etkileyecek ekmek ya da meyve gibi etkileyici unsurlar olabilir. Kombucha kabını tülbent veya benzeri bir bez ile kapatarak içerisine yabancı maddelerin düşmesi engellenmelidir. Kombucha fermantasyonu sırasında köpük oluşumu gayet normaldir ve dokunulmamalıdır. Fermantasyon esnasında asla hareket ettirilmemeli ve sallanmamalıdır.

Kombucha çayı yapımı için mutlaka kombucha kültürüne ihtiyacınız olacaktır. İnternetten sipariş verebileceğiniz gibi, çay satışı yapan bazı işletmelerden de talep edebilirsiniz.

Eğer kültüre ulaşamıyorsanız kombucha içeceğini hazır alarak maya/kültürü kendimiz oluşturabiliriz.

Kombucha Kültürünü oluşturduğum ve Kombucha Çayı tarifini verdiğim köşeme beklerim. ?