Kuru Sebzelerin Gücü Adına!

image-full Ezgi Güntürkün
7 Ekim 2021

Kuru Sebzelerin Gücü Adına! ornament
7 Ekim 2021

Şöyle bir bakıyorum da bizim nesilin yaşamadığı bir salgın kalmıştı o da oldu. Pandemi nedir, nasıl mücadele edilir son bir buçuk yıldır herkesin gündemi bu oldu değil mi? Ama her kötü tecrübenin içinde tutunulan bir güzellik olur derler.

Yani pandemi hepimizi rüzgârına almışken iyi şeyler de olmadı değil…

Tüm dünyanın içine kapandığı, doğanın kendine geldiği bu dönemde kendimizi korumak için dışarı çıkmadan yapabileceğimiz ne varsa denedik.

Sipariş vermeye o kadar korktuk ki her şeyi evde yaptık. Pizzayı, döneri, ekmeği ve hatta lahmacunu bile…

E bir müddet marketlere gitmeye de korkar olduk haliyle… İşte tam bu zamanlarda Anadolu’nun zengin kültürü sahneye çıktı ve bize aslında çok da faydalı olan bir geleneğimizi hatırlattı… Evde bulduğumuz kurular, konserveler, buzluktaki yiyecekler imdadımıza yetişti.

Atalarımız boşuna dememiş; yazın başı pişenin, kışın aşı pişer! ?

Kurutma işlemi, yiyecekleri uzun süre muhafaza için ilk çağlardan beri uygulanan en eski yöntemlerden biridir. Türkler Orta Asya’da bulundukları süre içinde göç etmeleri sebebiyle gıdaları yanlarında taşıyabilmek için etleri, süt ürünlerini, meyveleri ve sebzeleri kurutarak muhafaza etmişler; bu kültürü göç sırasında Anadolu’ya taşımışlardır.

Günümüzde annelerimiz yaz sebzelerini kurutma, konserve veya dondurulması şeklinde bu geleceği sürdürmektedirler.

Peki bu gelenek neden hala popülerliğini yitirmedi? Yani Şubat ayında marketten domates alınıp yenmez mi bu kadar emeğe gerek var mı?

Her şeyden önce sebze ve meyveleri mevsiminde tüketmek, alınabilecek fayda açısından çok önemlidir. Yaz güneşinde kurumuş meyve ve sebzeler bu açıdan faydayı maksimize eder ve bize özlediğimiz lezzetler için başka bir alternatif sunar. Üstelik kurutulmuş meyve ve sebzeler, aynı ürünün tazesine oranla daha fazla lif içermektedir. Bu sindirim sistemimiz için de daha faydalıdır ve uzun süre tok tutarlar.

İçerdiği mineraller sayesinde kan basıncını düzenler, yüksek tansiyon ve benzer birçok rahatsızlığa karşı etkili olduğu söylenir, iyi bir antioksidan kaynağıdır. Aynı zamanda demir ve kalsiyum açısından da oldukça zengin besin kaynaklarıdır.

Şimdi tarih tekerrür ediyor ve sık sık karantinaya giriyoruz. Karantina dönemlerinden ruhen sağlam ve bedenen formda çıkabilmek için ev yapımı lahmacunlara, ekmeklere ara verelim diyorum ve arttırıyorum!

Yaşasın buzluklar, konserveler ve en güzeli kuru sebzeler!

Sevgili anneciğimin her yaz emek emek kuruttuğu sebze ve meyvelerden lezzetli 2 alternatif denedim; Kuru Dolma ve Kuru Sebzeli Kebap.

Afiyetle yiyiniz.

Not: Ellerine sağlık annecim, iyiki varsın!