Merhaba!

Merhaba! ornament
22 Ekim 2021

Bu ilk yazımda yemeğin benim için ifade ettiklerini yazmak istedim. Yemek, dilimizdeki karşılığı itibariyle hem yiyeceklerin hem de yeme eyleminin kendisi. Bu eş anlamlılık bana her zaman yemeklerin ancak yeme eylemi ile anlam kazandığını düşündürmüştür. Yemeği nesne halinden eyleme dönüştüren baştan sona tüm aşamalar, oldum olası bana keyif vermiştir: Yiyecekleri tek tek seçmek, evde özenle dizmek, pişirmek, sofralar kurmak, paylaşmak ve tabi ki yemek.

İlk aşama, malzemeleri almakla başlıyor. Sonuçta malzemeler güzelse yemek de (büyük olasılıkla) güzel olacaktır! Çağımız insanının kaderi olsa gerek, ben de çok sık yaşadığım şehri ve semti değiştirdim. Ama her taşındığım yerde; en taze sebze-meyveyi, en çamursuz ıspanak-semizotunu, en çeşitli kuruyemişi-zeytini neresi satıyor, radarlarım hemen bu şekilde çalışmaya başlar. Sistemimi kurduysam sonraki aşamaya geçebiliriz.

Pazardan veya yerel dükkanlardan alışveriş yaptıktan sonra evde de çeşitli seremoniler başlar. Kâğıda sarılacaklar, kavanozlara veya kaplara koyulacaklar, bez torbalara aktarılacaklar, buzluğa kaldırılacaklar, sağdan say, herkes tamam. Özellikle 30 yaş sınırını aştıktan sonra insan cam kavanoz ve saklama kabı hastalığına yakalanıyor. ? Neyse yaş konusuna girmeyecektim…

Yemek pişirme aşamasını tabi aylarca anlatsam bitmez. Ama kısaca mevsiminde tüketmeyi, hep yeni şeyler denemeyi ve tek başıma yiyeceksem bile mutlaka özenerek hazırladığımı söyleyebilirim. Oldukça geniş ve yeniliklere açık bir damak tadım vardır. Seyahat etmeyi de çok sevdiğim ve yaptığım iş dolayısıyla da farklı ülkelere/şehirlere gitme şansı bulduğum için, gastronomi anlamında da tattığım yeni yemekleri kendi pişirme alışkanlıklarıma dahil etmek de çok hoşuma gidiyor.

Geldik son aşamaya. Geniş bir ‘çekirdek’ aileye sahip olduğum için çocukluğumdan beri kalabalık sofralar, yemek sonrası uzayıp giden sohbetler, masa etrafındaki paylaşım benim için çok önemli.

Yemek paylaştıkça mutluluğu, neşeyi çoğaltan, bizi birbirimize yaklaştıran mucizevi bir katalizör. Bizimtarifler sitesine de bu amaçla girdim, paylaştıkça çoğalalım.

Daha çok tarif için @coctione_hesabımdan beni bulabilirsiniz.