bizimtarifler

Antakya Simidi

Yayınlanma Tarihi: 10 Ocak 2022
imageAntakya Simidi /> ornament

Şehirlerin hafızalarında nesilden nesile devam eden sokak lezzetleri önemli bir yer tutar. Sokak lezzetleri o topraklarda yetişen ürünlere ve yeme içme alışkanlıklarına göre şekil alırlar.

Antakya’daki  sokak lezzetlerinden bir tanesi de Antakya Simidi’dir. Kocaman bir tekerleğe benzeyen bu simit Antakya’da sabah kahvaltılarının vazgeçilmezidir. Su, un ve genellikle nohut mayası ile yapılan Antakya simidi, tuz içermediği için kimyonla karıştırılmış tuz ile birlikte yenilir. Ayran ile tüketildiğinde tadına doyulmayan lezzet haline dönüşür.

Kimyon ile tüketilmesi ise başka şehirlerdeki simitlerden en ayırt edici özelliğidir. Antakya birçok medeniyete ev sahipliği yapmasının yanı sıra İpek ve Baharat yolları üzerinde olmasından ötürü yemek kültüründe baharatlar ön plandadır. En öne çıkan baharatlardan biri olan kimyonun sokak lezzetlerine eşlik etmesi bu yüzden şaşırtıcı değildir.

Antakya’da belirli fırınlarda öğlene kadar çıkan bu tarihi lezzet hak ettiği değere henüz ulaşamamış durumda. Marka olma yolunda adımlar atılmış olmakla birlikte henüz coğrafi tescili bulunmamaktadır.

Coğrafi işaret tescili; şehirlerin tanıtımından, ürünün pazar payının artışına, üründe kullanılan ürünlerin denetlenip en kalitelisine ve belirli bir standarda getirilmesine, yerel üreticinin satışa yönelik  üretim yapması konusunda cesaretlendirilmesine kadar birçok konuda fayda sağlamaktadır.

Türkiye’nin dört bir yanından şehirlerin simitlerinde olduğu gibi “Antakya Simidi” nin de coğrafi işaret alması ve hak ettiği değere kavuşması dileğiyle..

imageMissing Alt Text

Betül Göfteci

Detay
Yazarın Diğer Yazıları
Yazarın Tarifleri

imageMissing Alt Text
Ekşi Aşı ve Oruk

Antakya Mutfağında birçok yemeğin birlikte sunulduğu yemekler vardır. Biri pişirildiğinde diğeri de mutlaka pişirilir. Tam da bu yüzden isimleri de hep birlikte anılır. “Ekşi Aşı ve Oruk” da bu ikililerden birisidir.

imageMissing Alt Text
Kömbe Baharatı

Antakya’nın meşhur, ağızda dağılan, bayramlarda ya da özel günlerde fırınlarda tepsi tepsi pişen, uzun süre bayatlamayan enfes kurabiyesi, “Kömbe”… Antakya kömbesi ya da kömbe kurabiye olarak da biliniyor.

imageMissing Alt Text
Antakya Carra Peyniri

Antakya Carra Peyniri; Antakya ve çevresi dışında fazlaca bilinmeyen, son yıllarda Antakya’nın gastronomi şehri olmasıyla başlayan tescilleme işlemleri neticesinde hakettiği değerle gündeme gelen bir peynir. Çocukluğumda kış aylarında pazar sabahı kahvaltılarımızda, babamın sobanın içinde pişirerek bize sunduğu, tadına doyum olmayan bir lezzet.

imageMissing Alt Text
Aşure

Bolluk ve bereketin simgesi olarak bilinen aşure, buğday, nohut, fasülye, incir, tarçın ve şeker gibi 40’a yakın malzemeyle yapılıyor. Bu geleneksel tatlı, özellikle muharrem ayında sofraları tatlandırıyor. Ancak seveni çok olduğu için her zaman tatlı seçenekleri arasında menülerde yer buluyor.

imageMissing Alt Text
Sağlıklı Pirinç Geleneksel Pilav, Kepse Pilavı

Sağlıklı Pirinç Geleneksel Pilav, Kepse Pilavı Türk mutfağının olmazsa olmaz lezzetlerinden biri pilav. Tane tane olması, tereyağ kokması öncelikle aranılan özelliği.. Çeşit çeşit pilavlarımız var elbette..

Tümünü Gör