Antakya Simidi
Şehirlerin hafızalarında nesilden nesile devam eden sokak lezzetleri önemli bir yer tutar. Sokak lezzetleri o topraklarda yetişen ürünlere ve yeme içme alışkanlıklarına göre şekil alırlar.
Antakya’daki sokak lezzetlerinden bir tanesi de Antakya Simidi’dir. Kocaman bir tekerleğe benzeyen bu simit Antakya’da sabah kahvaltılarının vazgeçilmezidir. Su, un ve genellikle nohut mayası ile yapılan Antakya simidi, tuz içermediği için kimyonla karıştırılmış tuz ile birlikte yenilir. Ayran ile tüketildiğinde tadına doyulmayan lezzet haline dönüşür.
Kimyon ile tüketilmesi ise başka şehirlerdeki simitlerden en ayırt edici özelliğidir. Antakya birçok medeniyete ev sahipliği yapmasının yanı sıra İpek ve Baharat yolları üzerinde olmasından ötürü yemek kültüründe baharatlar ön plandadır. En öne çıkan baharatlardan biri olan kimyonun sokak lezzetlerine eşlik etmesi bu yüzden şaşırtıcı değildir.
Antakya’da belirli fırınlarda öğlene kadar çıkan bu tarihi lezzet hak ettiği değere henüz ulaşamamış durumda. Marka olma yolunda adımlar atılmış olmakla birlikte henüz coğrafi tescili bulunmamaktadır.
Coğrafi işaret tescili; şehirlerin tanıtımından, ürünün pazar payının artışına, üründe kullanılan ürünlerin denetlenip en kalitelisine ve belirli bir standarda getirilmesine, yerel üreticinin satışa yönelik üretim yapması konusunda cesaretlendirilmesine kadar birçok konuda fayda sağlamaktadır.
Türkiye’nin dört bir yanından şehirlerin simitlerinde olduğu gibi “Antakya Simidi” nin de coğrafi işaret alması ve hak ettiği değere kavuşması dileğiyle..