Antakya Tuzlu Yoğurdu
Hatay mutfağının eşsiz lezzetlerinden tescilli ‘Antakya tuzlu yoğurdu’, kendisi tek başına önemli bir yiyecek olmasının yanı sıra, yöreye ait kumbursiye, yoğurt aşı, şişberek, kabak ve ıspanak borani gibi 20’den fazla yemekte kullanılmaktadır.
Aynı zamanda tuzlu yoğurt kışlık olarak hazırlanan harika bir kahvaltılık çeşididir. İnek veya keçi yoğurduyla yapılmaktadır. Kahvaltı için zeytinyağında kavrularak veya cercerun şeklinde hazırlanır. Sıcak bir şekilde sunulması sıra dışılığının önemli bir göstergesidir.
Antakya tuzlu yoğurdu; günün her saatinde yenilebilen kendine has bir lezzettir. Tuzlu yoğurt kıvam olarak süzme yoğurda benzemektedir.
Türkiye’nin her yöresinde, yoğurdun başka bir çeşidi sofralarda yer alır. Trabzon’da külek, Kilis’te yörük, Denizli’de isli yoğurt gibi..
İsimleri kadar lezzetleri de kendilerine has olan bu yoğurtların her biri, hemen hemen aynı tekniklerle mayalanır. Fakat Tuzlu yoğurt, diğerlerinden farklı işlemlerden geçer ve uzun süre bozulmadan bir ya da iki yıl arasında tazeliğini korur.
‘Antakya Tuzlu Yoğurdu’ yapımından bahsedecek olursak; İnek yada keçi sütünden elde edilen yoğurt hafif ateşte özellikle tahta bir kaşık yardımıyla sürekli karıştırılarak tuz ilavesiyle pişirilir. İyice soğuduktan sonra kavanozlara konulur.
Tuzlu yoğurt içeriğindeki iyod sayesinde vücut hücrelerinin çalışma ahengine de yardımcı olur.
Tuzlu yoğurt deyince benim aklıma ilk gelen ise okuldan eve geldiğimde mutfağa koşup ekmek üstü hazırladığım atıştırmalık; Ekmeğin üzerine sade şekilde sürdüğüm tuzlu yoğurdun üstüne bir dilim peynir (tercihen Antakya haşlama peyniri ), yani çocukluğum☺️