Aşure
Bolluk ve bereketin simgesi olarak bilinen aşure, buğday, nohut, fasülye, incir, tarçın ve şeker gibi 40’a yakın malzemeyle yapılıyor. Bu geleneksel tatlı, özellikle muharrem ayında sofraları tatlandırıyor. Ancak seveni çok olduğu için her zaman tatlı seçenekleri arasında menülerde yer buluyor.
Nuh peygamberin tufan sonrası karaya bastığında elinde kalan son malzemelerle yaptığı aşdan adını aldığı söylenen aşurenin bereket yaydığına inananlar çok. Bu inanıştan dolayı popülerliğini yüzyıllardır koruyor kanımca.
Hicri takvimde Muharrem ayı her yıl yaklaşık 10 gün önce olmak üzere başlıyor ve ay boyunca pazarlarda ve kuruyemişçilerde aşure için satışlar artıyor.
Aşure ritüeli pazardan ve kuruyemişçiden gerekli malzemelerin alınmasıyla başlıyor. Akşamdan yumuşaması için bazı malzemelerin suya konulması ile devam ediyor. Daha sonra malzemelerinin büyük bir tencereye sırayla atılmasıyla evin içinde kokusu yayılmaya başlıyor. İki saate yakın kaynatılıp birbiriyle birleşen tatlar kaselere alınıyor. Üstü ceviz içi, nar, tarçınla süslenen aşure, daha sonra kapı kapı dağıtılıyor.
Aşure, alışverişinden dağıtımına kadar yaklaşık bir hafta emek verilen bir tatlı. Bir tarih mirası olan bu tatlının yapımı zor ama bir o kadar da keyifli. Yemesi ise ayrı bir keyif.
Hem yumuşacık hem taneli, hem tuzluya uyan hem tatlıya uyan içerikleri ile şaşırtıcı, hem doyurucu hem tatlı oluşuyla zamansız bir lezzet☺️