bizimtarifler

Aşure

Yayınlanma Tarihi: 24 Aralık 2021
imageAşure /> ornament

Bolluk ve bereketin simgesi olarak bilinen aşure, buğday, nohut, fasülye, incir, tarçın ve şeker gibi 40’a yakın malzemeyle yapılıyor. Bu geleneksel tatlı, özellikle muharrem ayında sofraları tatlandırıyor. Ancak seveni çok olduğu için her zaman tatlı seçenekleri arasında menülerde yer buluyor.

Nuh peygamberin tufan sonrası karaya bastığında elinde kalan son malzemelerle yaptığı aşdan adını aldığı söylenen aşurenin bereket yaydığına inananlar çok. Bu inanıştan dolayı popülerliğini yüzyıllardır koruyor kanımca.

Hicri takvimde Muharrem ayı her yıl yaklaşık 10 gün önce olmak üzere başlıyor ve ay boyunca pazarlarda ve kuruyemişçilerde aşure için satışlar artıyor.

Aşure ritüeli pazardan ve kuruyemişçiden gerekli malzemelerin alınmasıyla başlıyor. Akşamdan yumuşaması için bazı malzemelerin suya konulması ile devam ediyor. Daha sonra malzemelerinin büyük bir tencereye sırayla atılmasıyla evin içinde kokusu yayılmaya başlıyor. İki saate yakın kaynatılıp birbiriyle birleşen tatlar kaselere alınıyor. Üstü ceviz içi, nar, tarçınla süslenen aşure, daha sonra kapı kapı dağıtılıyor.

Aşure, alışverişinden dağıtımına kadar yaklaşık bir hafta emek verilen bir tatlı. Bir tarih mirası olan bu tatlının yapımı zor ama bir o kadar da keyifli. Yemesi ise ayrı bir keyif.

Hem yumuşacık hem taneli, hem tuzluya uyan hem tatlıya uyan içerikleri ile şaşırtıcı, hem doyurucu hem tatlı oluşuyla zamansız bir lezzet☺️

imageMissing Alt Text

Betül Göfteci

Detay
Yazarın Diğer Yazıları
Yazarın Tarifleri

imageMissing Alt Text
Antakya Carra Peyniri

Antakya Carra Peyniri; Antakya ve çevresi dışında fazlaca bilinmeyen, son yıllarda Antakya’nın gastronomi şehri olmasıyla başlayan tescilleme işlemleri neticesinde hakettiği değerle gündeme gelen bir peynir. Çocukluğumda kış aylarında pazar sabahı kahvaltılarımızda, babamın sobanın içinde pişirerek bize sunduğu, tadına doyum olmayan bir lezzet.

imageMissing Alt Text
Antakya Tuzlu Yoğurdu

Hatay mutfağının eşsiz lezzetlerinden tescilli Antakya tuzlu yoğurdu , kendisi tek başına önemli bir yiyecek olmasının yanı sıra, yöreye ait kumbursiye, yoğurt aşı, şişberek, kabak ve ıspanak borani gibi 20’den fazla yemekte kullanılmaktadır.

imageMissing Alt Text
Antakya Simidi

Şehirlerin hafızalarında nesilden nesile devam eden sokak lezzetleri önemli bir yer tutar. Sokak lezzetleri o topraklarda yetişen ürünlere ve yeme içme alışkanlıklarına göre şekil alırlar.

imageMissing Alt Text
Çay Kültürü

Çay, Anadolu’dan binlerce kilometre ötede keşfedilmesine karşın, bu topraklara geldiği andan itibaren en koyu muhabbetlerin “vazgeçilmez”i olmuş. “Hadi bir çay içelim” “Çayı koy geliyorum” “Bunun üstüne bir çay iyi gider “ “Bari bir çay içseydiniz “ Bu replikler günlük hayatımızda çok sık karşılaştığımız ve kullandığımız cümleler.

imageMissing Alt Text
Ekşi Aşı ve Oruk

Antakya Mutfağında birçok yemeğin birlikte sunulduğu yemekler vardır. Biri pişirildiğinde diğeri de mutlaka pişirilir. Tam da bu yüzden isimleri de hep birlikte anılır. “Ekşi Aşı ve Oruk” da bu ikililerden birisidir.

Tümünü Gör