Avokado Mucizesi

Yayınlanma Tarihi: 18 Kasım 2021
imageAvokado Mucizesi /> ornament

Avokadoyla geç tanıştık ama, çok kısa bir zamanda günümüz modern mutfağının, sağlıklı ve pratik tariflerin aranılan malzemesi haline gelmeyi başardı. Ülkemizde de oldukça lezzetli avokadolar yetiştirebiliyor olması Avrupa ve Amerika’yla arayı kapatmamızda oldukça etkili bir rol oynuyor.

Meksika kökenli avokado, Akdeniz ikliminde kolayca yetiştiği için özellikle Antalya ve çevresinde bolca buluyor. Biraz da Doğu Karadeniz kıyılarında nefis lezzette organik avokadolar yetiştirilmeye başlandı. Dolayısıyla küçükken soframızda görmediğimiz bu lezzete kendi toprağımızın ürünü olarak daha kolay ulaşmaya başladığımızı söylenebiliriz.

 Genç Kalmamızı Sağlıyor

Yeşil mucize gerçek bir süper güç olmakla birlikte, çok yüksek bir yağ oranına sahip. İçerisinde sadece tekil doymamış yağlar var. Antioksidan bir E vitamini deposu. Kötü kolesterolü düşürüyor, kanseri, kalp krizini önlüyor. İçeriğindeki potasyum miktarı çoğu meyveden fazla. Ezilmiş avokadoyu nemlendirici olarak uygulamanın kırışıklıkları büyük oranda önlediğini ortaya koyan bilimsel çalışmalar da mevcut.

Avokadonun kabukları ne zaman soyulur?

Kesilmeye hazır bir avokadonun kabuğuna bastırınca yumuşak ama hâlâ hafif diri bir yapı hissetmelisiniz. Yeterli olgunluktaki avokadoyu boyuna tutarak ortadan ikiye kesin. Yarım avokadoyu bir kaşık yardımıyla kabuğundan oyarak bütün halinde kesme tahtasına çıkarın. Dilediğiniz incelikte dilimleyin. Üzerine çok az limon suyu sıkarak hızlı kararmasını durdurabilirsiniz. Avokadonun belki de tek kusuru yavaş olgunlaşma süreci.

Ağaçtayken değil, ancak toplandıktan sonra olgunlaşıyor. Yani sert bir avokadonun 5-6 günlük bir bekleme süresine ihtiyacı var. Yumuşamaya başlayan ve kabuk rengi kahverengileşenler ise çoğunlukla 1-2 gün, bazen de sadece birkaç saat dayanabiliyor.