Brüksel lahanası pişirmenin sırrı
Brüksel lahanasını haşlamayın, soteleyin. Haşlanmış Brüksel lahanasının kokusu çıkar ve dokusu yapış yapış olur.
Bu hafta konuğumuz yavaş yavaş İstanbul’un ve Türkiye’nin her köşesini ele geçirmeye başlayan Kruvasan. Ama ülkemizde bu kadar popüler olmasında bizce hikayesinin büyük etkisi var, kan çekiyor olabilir. Kruvasan, uzun zamandır Fransız mutfağının değişmez bir öğesi olduğundan Fransa nın ulusal yiyeceği kabul edilse de, geçmişinin Avusturya mutfağına dayandığı söylenmektedir. Kruvasan kelimesi Fransızca “croissant“ kelimesinden alıntıdır. Croissant Fransızca‘da “büyüyen, gelişen, hilal (büyüyen ay), ay şeklinde çörek” anlamlarına gelmektedir. Kruvasanın geçmişiyle ilgili farklı rivayetler vardır. En bilinen ve birçok tarihçi tarafından da anlatılan rivayete göre, kruvasanın kökeni “kipferl” isimli başka bir mayalı hamur işine dayanmaktadır.
Evde pasta yaparken kullandığınız meyve ve şekerlemelerin dibe çökmesini istemiyorsanız pastanıza bir miktar mısır unu ilave edin. Meyveler pişerken suları yoğunlaşır ve dibe çökmezler.
Kullandığınız salçaların bozulmamasını istiyorsanız, üzerini düzleştirerek biraz zeytin yağı ilave ederek uzun süre saklayabilirsiniz.
Kalın ve güçlü bir maşa kullanabilirsiniz. Maşanın arasına bir yere limonu yerleştirin ve maşayı 2 ucundan sıkı sıkı bastırarak sıkın.
İnsanlığın ortak damak zevklerinden biri olan peynir, en az insanlık kadar eski bir tarihe sahip. Peyniri kimin, nasıl yaptığına dair hala net bir kayıt bulunmasa da 8 – 10 bin yıl öncesine kadar dayanan köklü bir tarihi bulunur.