Eski Bayram Gelenekleri

Yayınlanma Tarihi: 22 Ekim 2021
imageEski Bayram Gelenekleri /> ornament

Merhaba Sevgili Bizimtarifler Ailesi,

Bu aileye ben de dahil olduğum için oldukça mutluyum. Umarım güzel tarifler ve güzel yazılarla sık sık birlikte olacağız.

Benim ilk yazımda ele almak istediğim konu eski bayram gelenekleri.

Hep eski bayramlar hatırlanır ve “Nerede o eski bayramlar?” diye söylenirdik. Ancak pandemi ile hiçbir şey eskisi gibi yaşanamadığı için tam da bu zamanda eski bayramları hatırlamak ve unutulan gelenekleri bir daha vurgulamak istiyorum.

Bizim çocukluğumuzda bayram gelmeden önce yeni bayramlıklar alınır, baklavalar, sarmalar, börekler yapılır, evler temizlenirdi. Bayramı coşku ve heyecanla beklerdik. En çok da çocuklar mutlu olurdu. Kapı kapı gezip şeker, çikolata toplardık. Şimdiki zamanda ise bırakın mahalle gezmeyi, en yakın komşulara bile gidip bayramlaşamaz oldu çocuklar…

Daha da eskiye gidip Osmanlı zamanlarından itibaren bayramlar nasıl kutlanır, sofralardan neler eksik olmazdı birde onlara bakalım.

Osmanlı döneminde bayram şenlikleri ve hazırlıkları 3 gün önceden başlanırmış. Bayramda saray ahalisine, devlet büyüklerine ve misafirlere özel yemekler hazırlanırmış. Bunlar kavun dolması, badem çorbası, badem helvası, yufka bohçasında beğendili kuzu incik hazırlanıp önemli kişilere ikram edilirmiş. Halk için ise etli pilavlar ve hoşaflar hazırlanırmış. Yine bayramın en gözde tatlısı baklava olurmuş.

Hala ülkemizin bir çok yerinde bayramlar bu şekilde özenle karşılanıyor. Ancak metropol şehirlerde durum pek de öyle değil… Hatta çocuklarımız bayram heyecanını ve önemini anlayamadan büyüyüp gidiyorlar. Artık bayramlar eş, dost ve aile büyükleri ile kutlanarak değil de bir tatil olarak görülüp tatil beldelerine akınlar ile geçiyor.

Bu bayram ise çok daha buruk bir şekilde geçecek. Ne bayramlaşma, ne büyükleri ziyaret ne de o büyük bayram sofraları olmayacak. Sağlığımız için bu bayramı bu şekilde sessiz sedasız geçirmeye razıyız.

Bu günleri aratmamak dileğiyle…

Şimdiden herkese evlerinde huzurlu ve sağlıklı bayramlar!

imageMissing Alt Text

Gülşah Eroğlu Kurt

Detay
Yazarın Diğer Yazıları
Tarifler

imageMissing Alt Text
Fast Food Kültürü

Merhaba, ilk yazımda çok hızlı bir giriş yapıp kendimi tanıtmamıştım. İkinci yazıma geçmeden önce kendimi tanıtmak istiyorum. Ben Alihan Ceylan. 22 yaşındayım ve bir üniversitede gastronomi bölümü son sınıf öğrencisiyim. Şu anda aktif olarak bir beş yıldızlı hotelde staj yapmaktayım. İlk olarak turizm meslek lisesiyle başlayan eğitim yolculuğumun 8 ve son senesindeyim. Ayrıca tariflerimi paylaştığım bir YouTube kanalım da mevcut. Kanalımın adı; Alihan Ceylan. Burada paylaştığım tariflerin yapılışını kanalımda da bulabilirsiniz. Kendimi kısaca tanıttıktan sonra ufak ufak yazıma geçmek istiyorum. Bu yazımda ele aldığım konu bir döneme damgasını vurmuş olan ‘FAST FOOD’ kültürü. Umarım okurken keyif alırsınız…

imageMissing Alt Text
Limonu kolay sıkmak için

Kalın ve güçlü bir maşa kullanabilirsiniz. Maşanın arasına bir yere limonu yerleştirin ve maşayı 2 ucundan sıkı sıkı bastırarak sıkın.

imageMissing Alt Text
Gerçekten İhtiyacınız Olan 3 Bıçak!

Bıçak alışverişine çıktığımda rastlamıştım, her yerde 12 parça bıçak seti, hepsine toplamda absürt rakamlar istenmesi ve yemek yapmanın yeni başlayan biri için komplike hal alması ile ilerleyen genel bir gözde büyüme olayı… O yüzden kendi tecrübelerim ve araştırmalarıma göre evde kendi yemeğini yapan ve gerçekten profesyonel bir mutfakta çalışmayan biri için gereken 3 bıçak var. Boşu boşuna binlerce lira bırakmanıza ve kasada stresli anlara gerek yok dostlar!

imageMissing Alt Text
Fırında lezzetli balıklar

Fırında balık pişirirken, balıkların altına kereviz, soğan, havuç ve domates dilimleri koyarsanız balığın lezzeti artar.

imageMissing Alt Text
Donmuş etlerin çabuk erimesi

Donmuş etlerin erimesi için acele ediyorsanız üzerlerine biraz beyaz sirke dökün. Çok daha çabuk çözüleceklerini göreceksiniz.

Tümünü Gör