Evde Kızarmış Tavuk Yapmanın İncelikleri

Yayınlanma Tarihi: 24 Aralık 2021
imageEvde Kızarmış Tavuk Yapmanın İncelikleri /> ornament

Kızarmış tavuk, çıtır bir katman altında yumuşak bir tavuk deneyimi sunan, kemikli veya kemiksiz olabilen ve bazen özel bir sosa bulanmış olarak servis edilen oldukça popüler bir yemek. Hatta, fast food dendiğinde akla hamburger ve pizzanın yanında gelen ilk isim.

Peki, KFC, Popeyes gibi zincirlerden veya bazı restoran/kafelerden yediğimiz bu yemeği evde daha sağlıklı ve hesaplıca yapmanın püf noktaları neler?

Bugüne kadar onlarca farklı tarif denedim, ve bu reçetelerin farklılıklarını detaylarıyla size aktarmak için bu yazıyı yazdım.

1)Tavuğun Seçilmesi

Kızartacağınız tavuğu seçerken yeterince yağlı olmasına dikkat etmelisiniz ki yerken sert olmasın. Daha sağlıklı olsun diye hindi kullanmaya kalkmayın, çünkü oldukça sert ve yağsız bir eti var, asla güzel olmayacaktır. Yumuşaklık ve sululuk için kemiksiz but kullanmanız en iyisi olacaktır. Fakat isterseniz göğüs de kullanabilirsiniz. 

Kemikli tavuk konusunda ise, baget (drumsticks) veya kanat kullanabilirsiniz. Bagetleri ister büyük, ister küçüklerden seçebilirsiniz. Fakat genel olarak kemiksizde piliç (küçük tavuk) kullanmanızı önermiyorum. 

Kemiksiz tavukları isterseniz dövüp ince şeritler halinde, isterseniz küpler halinde kullanabilirsiniz. Veya yeterince inceltip şnitzel boyutunda da yapabilirsiniz. Fakat boyutlarına ve formlarına göre pişme sürelerinin etkilendiğini unutmayın.

2)Tavuğun Marinasyonu

Öncelikle, dışarda yediğimiz versiyonların tavuklarının oldukça yumuşak ve sulu olduğunu fark etmişsinizdir. Bunu sağlamak için zamanımızdan biraz ödün vermemiz ve tavuğumuzu marine etmemiz gerekiyor. Bu süre en az 1 saat, fakat tüm gece durursa çok daha iyi. Bunun yanında, tavuk kalınsa, dövmek ve inceltmek de gerekebilir. Ayrıca tavuğu marine ederken yan ürünlerimizle lezzetlenmesini sağlayacağız. Peki, tüm bu marinasyonu nasıl yapacağız?

  1. Tavuğun Yumuşaklığı: Tavuğu işlemesi için bir asite ihtiyacımız var. Burada asit, yabancılarda ‘buttermilk’ diye geçen, koyu kıvamlı bir fermente süt ürünüdür genelde. Bunu elde etmek için 1 kap süte birkaç damla beyaz sirke veya limon damlatabiliriz, fakat tecrübelerime göre, bunun yerine başka süt ürünlerine yönelmek daha hoş bir sonuç veriyor. Mesela, yoğurt veya kefir kullanabilirsiniz. 

       Süt ürünü kullanmak istemezseniz sadece suya birkaç damla sirke ekleyerek de tavukları pekala marine edebilirsiniz.

  1. Tavuğun Lezzetlendirilmesi: Tavuğu incelttik, dövdük ve marinasyon ana malzememizin içine attık. Aynı kaba baharatlarımızı ve başka malzemeleri eklemeliyiz ki, tavuk lezzetli olsun. 

Baharat olarak; tatlı veya acı toz biber, kekik, karabiber, tuz, sarımsak tozu, soğan tozu, kimyon (çok az), toz biberiye, toz zencefil kullanabilirsiniz. Tüm baharatları tüm tariflerde kullanmak zorunda değilsiniz. Mesela, uzak doğu havası olsun istiyorsanız zencefili ekleyebilirsiniz. Aynı şekilde hint esintileri için kimyon, safran ve zerdeçal ekleyebilirsiniz. 

Baharatların yanında, soya sosu, balsamik sirke, zencefil ezmesi, doğranmış sarımsak ekleyebilirsiniz. 

3) Pişirme Aşaması

Tavuğu 1 saat veya bir geceye kadar streç film sardığımız kapta marine ettikten sonra artık pişirme vakti geldi. Ben şimdi yağda kızarttığımızı varsayarak yazacağım çünkü kabul edelim ki daha lezzetli 😊 fakat fırında yapmak isteyenler için en aşağıya not düşeceğim. 

Bulama: Yayvan bir kaba un ve biraz nişasta koyduktan sonra, isterseniz marinede koyduğunuz baharatları una da ekleyerek lezzeti pekiştirebilirsiniz. Nişastayı 2-3 yemek kaşığı kadar koyun fakat şart değil. 

Marinedeki tavukları çıkarıp her noktası una bulandıktan sonra, ısınmış yağa atıyoruz ve büyüklüğüne göre kaç dakikaysa o kadar tutuyoruz. Burada tencereyi çok kalabalıklaştırmamaya ve ısının çok aşırı yükselmediğine emin olun. 180 dereceyi geçmesin yağın sıcaklığı. 

Dışındaki katman kalın olsun isterseniz önce una, sonra marine karışımına, sonra tekrar una bulayabilirsiniz.