Sağlıklı Pirinç Geleneksel Pilav, Kepse Pilavı
Sağlıklı Pirinç Geleneksel Pilav, Kepse Pilavı
Türk mutfağının olmazsa olmaz lezzetlerinden biri pilav. Tane tane olması, tereyağ kokması öncelikle aranılan özelliği.. Çeşit çeşit pilavlarımız var elbette..
Ülkemizde genellikle pilav “Baldo Pirinç” ile yapılır. Bol nişasta içeren bu pirinçle pilav yapıldığında tane tane ve lezzetli olması için pirinç bol su ile yıkanır hatta ılık suda bir süre bekletilir. Böylece yapısındaki fazla nişastadan arınmış olur. Lezzetini artırmak için kavrulması önerilir.
Değişik yörelerimizde yapılan çok çeşitli pilavlarımızdan biri Antakya mutfağının sevilen lezzeti “Kepse Pilavı”. Bu pilavın özelliği hem kullanılan pirinci hem de özel baharatından geliyor. Basmati ya da Yasemin Pirinci ile yapılan “Kepse Pilavı” için özel bir baharat karışımı kullanılıyor. Tarçın, karanfil, yeni bahar, zerdeçal, toz kişniş, zençefil, karabiber, kakuleden oluşan bu baharat hem lezzet hem şifa veren özelliğe sahip.
Raflarda gördüğünüzde görsel açıdan ayırt etmekte zorlandığınız Basmati ve Yasemin pirinci arasında koku ve tat farkı var. Basmati pirinci Kuzey Hindistan bölgesinde yetişirken, yasemin pirinci ise Tayland, Kamboçya ve Vietnam bölgelerinde yetiştirilir.
Basmati pirincinin en önemli özelliği pişerken kendi boyutunun iki katına çıkabilen bir tür olmasıdır. Bu iki pirinç, ülkemizde en çok tüketilen pirinç türü olan baldoya kıyasla daha sağlıklıdır.
Bunun sebebi ise glisemik indekslerinin daha düşük olmasıdır. Glisemik indeks kısaca GI olarak yazılır ve karbonhidratların kanda glukoza dönüşme oranını ölçmeye yarayan bir ölçüm sistemidir. Saf glukoz(şeker) 100 olarak kabul edilir. Baldo pirinçte bu oran 85 iken yasemin pirincinde 60, basmati pirincinde ise 50 seviyesindedir. Bu oranlara bakıldığında en düşük orana sahip ve en sağlıklı pirinç basmati pirincidir.
Yasemin ve basmati pirinci ile pilav yapılırken pirinçler önceden suda bekletilmez ve kavrularak pişirilmez. Çünkü bu iki türün nişasta oranları baldo pirince kıyasla çok daha düşüktür ve suda bekletilmeye ihtiyaç duymazlar. Hem yasemin hem de basmati direkt suda haşlanarak ya da salma tekniği dediğimiz suyunu çektirerek pişirilir.
Unutulmaması gereken diğer bir konu ise bakliyatlar kavrulduğunda lezzetleri daha ön plana çıkmaktadır ancak aynı zamanda B vitamini kaybına uğramaktadırlar.
Kepse Pilavı, hem pirinci hem baharatları açısından son derece sağlıklı ve besleyici bir pilav olarak sofralarda yer alması gereken bir lezzetimiz..
Orta Asya kökenli ortadoğu mutfağının sevilen pilavı Antakya yorumuyla buluşunca ortaya çıkan lezzetin bağımlısı olabilirsiniz☺️🌺