Yemek Fotoğrafçılığında Gün Işığı Kullanımına Dair 3 İpucu

Yayınlanma Tarihi: 7 Ekim 2021
imageYemek Fotoğrafçılığında Gün Işığı Kullanımına Dair 3 İpucu /> ornament

Yemek fotoğrafı çekerken amaç yemeği olduğundan daha lezzetli ve bir o kadar da gerçekçi bir şekilde fotoğraflamaktır. Ne fotoğrafı çekersek çekelim, fotoğrafta doğal bir etki oluşturmak, bakılası hatta okunası bir fotoğraf için en iyi ışık kaynağı gün ışığıdır. Gün ışığı yemek fotoğrafçılığında çok doğal bir etki oluşturmasının yanında aynı zamanda masrafsızdır da…

Bilinenin aksine en iyi fotoğraflar en pahalı kameralarla ya da son model cep telefonlarıyla çekilmez. Cihaz kalitesinin fotoğraf kalitesine katkısı büyük ancak en iyi fotoğraf, en iyi ışıkta çekilir. Öyleyse çekime evimizdeki en iyi ışığı bularak başlayalım.

O zaman ihtiyaç duyulacak şeyler bir pencere ve kenarına yerleştirilecek bir masa… İlk aşama tamamlandıktan sonra şu 3 ipucu ile gün ışığını daha doğru kullanmak mümkün hale gelir:

1. Yan Işık

Yemek fotoğrafı çekerken birçok fotoğrafçılık dalının aksine genellikle yan ışık kullanılır. Yani ışık kaynağı olarak kullanılacak pencere yan tarafta ve mümkünse sol tarafta olmalı. Çekilen her bir fotoğraf bir yazı, bir kitap gibi fotoğrafa bakan kişi tarafından okunur. Yazılar soldan sağa doğru okunduğu için, ışığı da soldan kullanmak fotoğrafı daha okunası kılar.

2. Öğle Saatlerine Dikkat

Cephe olarak çok güneş alan bir ortamda çekim yapılacaksa güneşin dik ve sert vurduğu öğle saatleri tercih edilmemelidir. Işığın daha yumuşak ve yatay geldiği öğleden önce ve öğleden sonra saatleri çekim için daha uygun olacaktır. Eğer pencere kuzey yönüne bakıyorsa gün içinde istenilen saatte çekim yapılabilir.

3. Işığı Doğru Yansıtma

Çekim yapılacak alanda pencere solda kalacak şekilde masa yerleştirdikten sonra çekimi yapılacak yemek, masa üzerinde belli bir kompozisyon çerçevesinde yerleştirilir. Soldan gelen ışık yemeğin sadece sol kısmını tam anlamıyla aydınlatacağından, yemeğin sağ tarafına yerleştirilen bir reflektör yemek üzerinde çift yönlü aydınlatma sağlayacaktır. Profesyonel bir reflektör kullanabileceği  gibi beyaz bir strafor ya da karton kullanmak da yeterli olacaktır.

Ayrıca, çekim yapılacak alanda ışık tek yönden gelmeli. Sol tarafta kalan pencerenin haricinde arkada, karşıda ya da sağ tarafta bir pencere varsa dağınık bir ışık olmaması açısından iyice perdelenmelidir.

Yemek fotoğrafçılığında  styling, açı ve kompozisyon da şüphesiz çok önemli. Ancak gün ışığı kullanarak çekilecek yemek fotoğraflarında yukarıda anlatmaya çalıştığım kurallar uygulandığı takdirde işin en önemli kısmı başarıyla tamamlanmış olur.

Çünkü kötü fotoğraf yoktur, kötü ışık vardır.