bizimtarifler

Yiyeceklerin Psikolojimizdeki Etkileri

Yayınlanma Tarihi: 24 Aralık 2021
imageYiyeceklerin Psikolojimizdeki Etkileri /> ornament

Bebekliğimizden bu yana alıştırıldığımız bir yeme düzenimiz var değil mi? Önce ailemiz sonra kendimiz birey olduktan sonra yeme-içme düzenimizi belirliyoruz . Kimimiz için yemek yeme çok şey ifade ediyor, kimimizse yoğun gününün içinde sadece karın doyurma amaçlı sağlıksız besleniyor. Ama beslenme tarzımızın psikolojimize olan etkisini hiç düşündünüz mü ? Düşünmez miyiz ? Ya da hiç düşünmedim açıkçası dediğinizi duyar gibiyim. Hele ki altın öğün kahvaltı. Güne kahvaltı ile başlayan kişilerin daha mutlu olduğu kanıtlanmış bir durumdur. Bazı yiyeceklerin vücudumuzda serotonin hormonunu artırarak bize mutluluk verdiği, psikolojimize iyi anlamda destek verdiği ve depresyona dahi iyi geldiği bilinmektedir. Bunun tam tersi olarak hazır paketli ve işlenmiş gıdalar vücudumuza fizyolojik zarar dışında, psikolojikte etkiler yaratıyor. Kısa vadede mutluluk veren basit karbonhidratlar uzun vadede beden ve ruh sağlığını olumsuz yönde etkiliyor

B12 VİTAMİNİ

Vücudumuzun sinir sistemi icin en önemli ihtiyacımız B12 vitaminidir. Depresyon gibi durumlarda homosistein düzeyi düşer ve bu da kişiyi mutsuz eder . B12 vitamini en çok kefir , yoğurt ve yoğurt suyunda bulunur.

PROTEİN

Son zamanlarda adı geçen bir çok diyet proteinden zengin , karbonhidrattan düşük bir beslenme biçimi önermektedir. Seratonin üretmek için gerekli olan aminoasit triptofandır. Hindi etinin triptofan içeriği çok yüksektir. Bu nedenle protein tercihini hindi etinden yana kullanmak mutluluğu en az çikolata kadar artıracaktır. Ancak protein miktarları fazla kaçırıldığında ya da kırmızı et fazla tüketildiğinde vücudu sağlık anlamında strese sokmuş oluruz. Sonuç olarak gereğinden fazla protein tüketmek te mutsuzluğa neden olmaktadır.

MAGNEZYUM

İnsanları mutlu eden ve enerji veren minerallerin en kuvvetlilerinden biride magnezyumdur. Magnezyum açısından zengin olan besinler koyu yapraklı sebzeler ve kabak çekirdeğidir.

SELENYUM

Selenyumdan zengin olan yiyecekler ise badem ceviz fındık ve brezilya cevizidir. Özellikle brezilya cevizini günde 3-4 tane tüketmek bile günlük selenyum ihtiyacının çoğunu karşılıyor

Muhtemelen bu saydığım besinler arasında sevilmeyen yoktur. Eveet bu bilgileri kulağımızın arkasına sıkıştırıp, şuandan itibaren daha güzel , daha bilinçli besleniyor muyuz ?