bizimtarifler

Acısıyla Tatlısıyla… Çikolatadan Guernica!

Acısıyla Tatlısıyla… Çikolatadan Guernica! ornament
22 Ekim 2021

Herkese merhaba!
İlk yazımı yazıyor olmanın heyecanından ötürü, konuya hızlı bir giriş yapmadan önce sizlere bir merhaba demek istedim!
Dilerim her bir yeni yazıda hep birlikte yemeklere, kültürlere, yaşanan son gelişmelere ve en önemlisi mutfağa dair çok keyifli yenilikler keşfederiz!

Bugün sizlere, acısıyla ve daha da ilginci tatlısıyla çok enteresan bir haberden bahsetmek istiyorum.

Kübizm akımının öncü isimlerinden olan ünlü İspanyol ressam Pablo Picasso’nun en bilindik tablosu hiç kuşkusuz Guernica’dır.

Picasso’nun 1937 yılında Alman hava kuvvetleri tarafından bombalanarak büyük yıkıma uğratılmış Guernica kasabası ve halkını odağına aldığı, savaş ve faşizm karşıtlığını net bir tavırla ortaya koymak üzere geometrik şekillerin de yardımıyla resmettiği; siyah, beyaz ve gri renklerin hakim olduğu ikonik tablo, Nisan ayında çok değişik bir yöntemle tekrar canlandırıldı!

Tablonun çıkış noktası olan bu acı olayın 85 yıldönümünde, İspanyol sanatkarları acı ile tatlıyı karıştırmaya ve Guernica’nın anısını bu kontrast yöntemle yaşatmaya karar vererek kolları sıvadı!

Euskal Gozogileak isimli Bask çikolatacıları yerel derneğinin bildirisine göre, İspanya’nın Bask bölgesinde yaklaşık 40 çikolatacı esnaf bir araya gelerek Picasso’nun efsane eserini tamamen çikolata kullanarak baştan yarattı. Yapım esnasında tablonun orjinal haline en yakın sonucu çıkarabilmek adına çeşit çeşit çikolatadan yararlanıldığı belirtildi.

İspanyol medyasında çıkan haberlere göre ise, tablonun çikolatadan yapımını üstlenen çikolatacıların 1000 Pound’dan fazla kakao kullanıldığı biliniyor.

Üstelik çikolatacılar, orijinal görünümü birebir yakalayabilmek için gölgelendirme ve şekillendirme işlemlerinde pistol, pipet gibi materyaller kullanarak bir duvar resmi bile çizmişler!

Bu acı olayı yıllar sonra, üstelik yıldönümünde, böylesi tatlı bir yöntemle insanlığa tekrar sunmak bence kişileri düşünmeye ve hafızayı canlı tutmaya iten harika bir hamle olmuş. Çikolata gibi tatlı mı tatlı bir besinden böylesi bir sanat eseri çıkaran herkesi emekleri için kutluyorum!

Sizce bu yöntem ilgi çekici ve etkileyici bir yöntem mi? Bizim ünlü ressamlarımızın hangi tabloları böyle bir süreç geçirip tekrar canlandırılabilir?

Hep beraber düşünelim!