Çiriş Otunun Gizemi

image-full Gizem Kaplan
22 Ekim 2021

Çiriş Otunun Gizemi ornament
22 Ekim 2021

Şu an  sezonu başlayan çiriş otu ya da farklı isimleriyle; kirkiş, sarızambak, dağ pırasası olarak da bilinen yeşil yapraklı bir sebzedir. Mart ve Nisan aylarında çıkan ve Mayıs sonuna kadar semt pazarlarında ya da süper marketlerde çok rahat bulabileceğimiz çiriş otu yüksek C vitamini içerir.

Ülkemizde genellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu dağlarında kendiliğinden, son yıllarda ise Ege bölgesinde de yetiştirilen çiriş otunun faydaları arasında regl düzensizliğini gidermek, ödem attırmak, idrar sökmek, bağışıklığı yükseltmek, saç kıran gibi saç ve deri rahatsızlıklarına da iyi geldiği bilinmektedir. Bunun yanı sıra yüksek iltihap kurutucu özelliğiyle alternatif tıpta kaynatılıp lapa haline getirildikten sonra yaraların üzerine sürülerek, enfekte olan bölgelerde hızlı iyileşme sonuçları alınmıştır. Anne sütünü artırdığı için emziren annelerin tükettiği besinler arasında ilk sıralardadır.

Ayrıca vejetaryen ve vegan beslenen insanların vazgeçilmezleri arasında olan çiriş, yüksek mineral ve vitamin içerdiği gibi bitkisel protein oranı da yüksek bir bitkidir. Bir tabak çiriş yemeği günlük C vitamini ihtiyacımızın %35’ ini tek başına karşılayabilir.

Genellikle ıspanak yemeği gibi soğanlı salçalı kavurması yapılır. Bazı yörelerde bu yemeğin üzerine yumurta kırılarak tüketilir. Bazı yörelerde de bu yemek pirinç eklenerek tüketilir. Yaprakları kurutularak saklanabilir ve sıcak suyla demlenerek çay olarak tüm yıl tüketilebilir. Saçlı deri sorunu olanlar için de duşta son durulanma suyu, çirişle demlenen ılık suyla yapılıp deride oluşan hassasiyetin azaltılması mümkündür.

Gereğinden fazla tüketildiği durumlarda ise idrar söktürücü özelliğinden dolayı çok sık idrara çıkararak vücutta fazla su kaybına yol açtığı gibi yan etkileri görülmüştür.

Çirişi denemek isterseniz lezzetli Ciğerli Çiriş Sote tarifimi deneyebilirsiniz. Afiyet olsun!