Bu Yiyeceklere Dikkat! İşte Metabolizmayı Yavaşlatan Yiyecekler

Yayınlanma Tarihi: 4 Aralık 2021
imageBu Yiyeceklere Dikkat! İşte Metabolizmayı Yavaşlatan Yiyecekler /> ornament

İstediğimiz kiloya ulaşabilmek ve onu korumak için diyet ve spordan çok daha büyük önem taşıyan bir etken var: Metabolizma hızımız… Metabolizmamız ne kadar hızlı olursa o kadar kolay kilo verir, ne kadar yavaş olursa da o kadar hızlı kilo alırız. O sebeple metabolizmamızı hızlandırmanın yollarını keşfetmeli ve uygulamalıyız.

Bu yazımızda metabolizma hızlandıran yiyecekleri sizlerle detaylıca paylaşmıştık. Şimdi de mutfağımıza sokmadan önce iki kere düşünmemiz gereken, metabolizma hızımızı yavaşlatan, vücudumuzu yıpratan ve kendimizi yorgun hissetmemize yol açan yiyeceklerden ve etkenlerden bahsedelim.

Diyet ürünleri

Yaptığımız düşük proteinli diyetler, Omega 6 yağları, tahıllar gibi çok sayıda sağlık dostu ürünler içerir. Ancak bu diyetler metabolizmayı yavaşlatma riski de taşır. Bu sebeple bu tip diyetleri uzman bir diyetisyenle birlikte yapmak hem bedensel sağlığınız hem de metabolizmanız açısından hayati önem taşır.

Metabolizma yaş aldıkça yavaşlar

Yaşlandıkça vücudumuzun kalori yakma hızı da giderek yavaşlar. Bu sebeple ilerleyen yaşlarda kilo almamız hızlanırken kilo vermemiz de zorlaşır. Geçmişteki yeme alışkanlıklarımızı sürdürsek dahi daha ağır bir vücut yapısına ve daha fazla kiloya sahip olabiliriz.

Buğday – Glüten intoleransı

Metabolizmanın yavaşlamasının nedenlerinden biri de buğdaya karşı intoleransımız olmasıdır. Besin intoleransı aslında vücudumuzun birtakım maddelere karşı geliştirdiği doğal tepkilerdir. Bu maddeler metabolizma hızımızı yavaşlatır, üstelik çok daha farklı ve istenmeyen reaksiyonlara da yol açar.

Laktoz intoleransı

Süt ve süt ürünlerinde bulunan laktoz ve casein isimli protein de aynı şekilde bazılarımızın bünyesinin tepki verdiği maddelerden biridir. Süte ve süt ürünlerine karşı duyarlılık çok yaygın görülür. Gaz ve bağırsak sorunlarına neden olur ve metabolizma dengesini bozarak kilo alımını hızlandırır.

Daha az şeker

Dünya Sağlık Örgütü’ne göre bir yetişkinin günlük tüketmesi gereken maksimum şeker miktarı 25-36 gram. Şeker her bünyenin ihtiyaç duyduğu bir besindir. Ancak rafine şeker yerine doğal şekerle bu ihtiyaç kolaylıkla telafi edilebilir. Vücudunuz şekere ihtiyaç duyduğunda bir porsiyon meyve yiyerek sadece şeker değil, aynı zamanda antioksidan, vitamin ve lif ihtiyacımızı da karşılamış oluruz. Böylelikle metabolizmamızı da yavaşlatmaz, aksine hızlandırırız.

Beyaz pirinç & beyaz ekmek

Sandığımızın aksine, karbonhidratların tamamı zararlı değil. Kaliteli karbonhidrat alımında bir sakınca yok, ancak işlendiğinde tüm vitamin ve mineralleri kaybeden beyaz un ve pirinç gibi gıdaların metabolizmamız üzerinde yavaşlatıcı etkisi vardır.