Yılbaşında Neden Hindi Yenir?
Kırmızı ve yeşil renkli süsler, ışıltılı pencereler, caddeler ve süslü çam ağaçları… İçinde bulunduğumuz yıla veda edip yeni yılı umut ve heyecanla karşıladığımız bugünlerde yine yeni yıl ruhu dört bir tarafımızı sarmış durumda.
Yılbaşı gecesinin en bilinen ve olmazsa olmaz adetlerinden biri de nefis hindi ve içli pilav! Yılbaşı sofralarımız onsuz olmuyor. Zahmetli sayılabilecek hazırlanma sürecinin misliyle karşılığını veren bir lezzet ortaya çıkıyor. Peki neden hindi? Bu geleneğin kaynağı neresi? Yılbaşı gecesi hep Batı ve özellikle Hristiyan kültürleriyle eşleştirilir. Oysa ki artık bunun doğru olmadığını hepimiz biliyoruz. Hristiyanlarla ilgili olan 25 Aralık tarihinde kutlanan Noel’dir. 31 Aralık’ı 1 Ocak’a bağlayan gece ise bütün dünya yeni bir yılın başlamasını kutlar ve bu herhangi bir devletle ya da dinle ilgili değildir.
Tıpkı yılbaşı kutlaması gibi, o gece hindi yenmesinin de dinlerle ve inançlarla ilgisi bulunmuyor.
İçinde yaşadığımız yıllarda hindiler artık evcilleştirilmiş kümes hayvanı kategorisinde ancak, henüz Amerika keşfedilmeden önce doğada yabani olarak yaşamlarını sürdüren hayvanlardı. Amerikan yerlileri kıtanın ziyaretçisiyle gelişen ilişkileri doğrultusunda mısır ekimi, hindi avcılığı gibi birtakım bilgileri paylaşmışlardı. Bu sebeple her yıl Kasım ayı içerisinde kızılderililere şükranlarını sunmak amacı ile İngilizlerin kutladıkları Şükran Gününde (Thanksgiving Day) hindi yemek sofralarında yerini almıştı.
Gel zaman, git zaman, hindi, göze ve damağa hitap eden lezzeti ve görüntüsüyle tüm özel günlerde sofralarda yerini almaya başladı. İşte böylelikle Yılbaşı geceleri de sofralarımızın olmazsa olmazı haline geldi…