bizimtarifler

Balık Yaparken Ekleyebileceğiniz 7 Baharat!

Yayınlanma Tarihi: 17 Aralık 2021
imageBalık Yaparken Ekleyebileceğiniz 7 Baharat! /> ornament

Baharatlar, mutfakların lezzet katlayan kahramanları, yemeklerin şifa oranını arttıranları. Elbette mis gibi kokan baharat çeşitlerinden bahsediyorum.

Et, tavuk, sebze yemeği gibi akla gelen neredeyse tüm tariflere çok yakışan
baharatlar, balık çeşitlerini pişirirken de kullanılabilir ve sizi harika sonuçlara
ulaştırabilir. İşte o çok yakışan 7 baharat!

1. Karabiber
Her yemeğe yakışmasıyla en sık kullanılan baharat çeşitlerinden biri olan karabiberi, balık pişirirken de gönül rahatlığıyla tercih edebilirsiniz. Aynı zamanda her damak zevkine uyabilen bir seçenek olduğundan adeta bir joker sayılan karabiber, balığın marine aşamasında da servis aşamasında da sizi çok mutlu edecek bir lezzete ulaştırır.

2. Defne Yaprağı
Et ve tavuk yemeklerinde istenmeyen kokuları yok etmek, aynı zamanda hoş bir
aromatik lezzete ulaşmak için bolca yararlanılan defne yaprağı; balık seçenekleri için de şahane bir malzemedir. Özellikle buğulama yöntemiyle pişirilen balıklarda muhteşem bir sonuç yaratan defne yaprağıyla siz de mis gibi kokan balık sofraları kurabilirsiniz.

3. Biberiye
Biberiyenin patatesle olan uyumunu tahmin edebilirsiniz. Bu kez biberiyeyi, balık pişirirken kullanıyoruz. Siz de dilediğiniz balığa bir miktar biberiye ekleyebilir ve lezzetini arttırabilirsiniz. Yanına biraz da biberiyeli patates eklerseniz tadına doyum olamayacağınız bir menü hazırlamış olursunuz.

4. Maydanoz Kurusu
Balık denince akla gelen en iyi eşlikçi lezzetler elbette ki çeşit çeşit yeşilliklerdir. İşte o yeşilliklerden biri bu kez kuruyup baharata dönen haliyle maydonoz. En az taze maydanozlar kadar lezzetli maydanoz kurusunu balık çorbasından, balık buğulamaya kadar balıklı birçok tarifte dilediğinizce kullanabilirsiniz. Hoş bir aroma katacağına emin olabilirsiniz.

5. Kekik
Bu zamana kadar et, tavuk ve pizza gibi hamur işlerinde kullanılan kekik, şimdi de balıklara lezzet vermesi için kullanabilirsiniz. Zeytinyağıyla karıştırılmış kekik sos olarak balık tarafından çok güzel emilerek harika bir tat bırakacaktır.

6. Fesleğen
Sırada yine kokusuyla baştan çıkaran baharatlardan biri var. Makarna gibi soslarda da kullanmaya alışık olduğumuz fesleğeni bu sefer balıkta kullanabilirsiniz. Doğru yerde ve doğru miktarda kullanıldığı takdirde büyüleyici lezzetlere imza atan fesleğen, balığa da çok yakışacaktır.

7. Tarçın
Osmanlı mutfağında en sık kullanılan baharatlardan olan tarçın, genellikle tatlı
tariflerinde aklımıza gelse de aslında pilav, balık gibi birçok yemeğe harika bir dokunuş yapar. Toz ya da çubuk tarçın ekleyerek balığınıza ayrı bir lezzet katabilirsiniz.

Kış geldiğine göre sofranızdan bu lezzetli, soslu ve baharatlı balıkları eksik etmeyin 🙂

imageMissing Alt Text

Burcu Güldağ

Detay
Yazarın Diğer Yazıları
Yazarın Tarifleri

imageMissing Alt Text
Baş Kahramanımız Çay

Vazgeçilmez içeceğimiz, samimi sohbetlerimizi daha da ısıtan baş kahramanımız çay! Ülkemizdeki geçmişi yıllar yıllar öncesine uzanan çay günümüzde neredeyse su gibi vazgeçilmezimizdir. Sadece Camilla sinensis yapraklarıyla değil birçok mis kokulu çiçekleriyle nefis içecekler ve tarifler hazırlayabilirsiniz.

imageMissing Alt Text
Festivalleri Yapılan Enginar

Enginar (Cynara scolymus), papatyagiller familyasından mavi-mor renkli çiçekler açan, 50-150 cm boyunda çok senelik otsu bir bitki. Güney Avrupa ve Akdeniz çevresinde yetişir. İklimsel uygunluğu nedeniyle de daha çok Ege, Akdeniz, Marmara’da yetiştirilir ve bilinir.

imageMissing Alt Text
Sarısıyla Kırmızısıyla C Vitamini Deposu Biber

Türk mutfağının en sevilen yemeklerinden Biber dolmasının ana malzemesidir. Dolmalık biberler sadece dolma yapımında değil, salatalarda, sebze ve et yemeklerinde de kullanılabilir.  Renkli biberler salatalarda, ızgaralarda hatta çiğ tüketmek için çok eğlenceli sebzeler. Hem sağlıklı hem de faydalı olduğu için tercih edebilirsiniz. Renkli Biberler, dünyanın her köşesinde yetişebilen zengin besin değerleriyle sağlığa oldukça faydalıdır. Yüksek antioksidan konsantrasyonuna sahip olmalarından dolayı sadece bir tanesi günde önerilen C vitamini miktarının iki katından fazlasını ve günlük gerekli A vitamini alımının dörtte üçünü karşılar.  Ancak renkli biberlerde, yeşil bibere kıyasla daha fazla beta-karoten ve C vitamini bulunuyor.  Özellikle yaz ayları geldiğinde mevsiminde tüketilen her sebze ve meyve gibi maksimum verim aldığımız biber, tüm çeşitleriyle ve renkleriyle önce gözlerimize hitap ediyor.  Amerikan Kaliforniya biberleri yemeklere lezzet, görüntüsüyle de renk katar. Geleneksel dolma yemeklerinin yapımında kullanabileceğiniz gibi turşu ve sos yapımı için de oldukça ideal bir sebzedir. Aroması ve kokusuyla dikkat çeken ürünün salçasını da yemeklerinize katabilirsiniz. Klasik tariflerden sıkıldıysanız, sarı ve kırmızı biberlerin enfes rengini taşıyan eğlenceli ve farklı tariflerimizi sizin için hazırladım.

imageMissing Alt Text
Kokusuyla Büyüleyen Bir Bitki: Reyhan

Reyhan gerek kokusu gerek tadıyla bilinen faydalı bitkilerden biridir. İçerisindeki kalsiyum, omega 3, mineral, vitamin, magnezyum ve demir gibi bileşenler insan sağlığı için çok yararlıdır.

imageMissing Alt Text
Mevsimin En Güzel Hediyesi: Semizotu

Semizotu; yemyeşil haliyle tezgahlardaki yerini alan en güzel, en vitaminli sebzelerden biridir. Hafif ekşimsi lezzetiyle salatalara da yemeklere de çok yakışıyor. Düşük kalorisi, zengin içeriği sayesinde sindirim sorunlarına, yüksek kolesterole, bağışıklık sistemine iyi gelir, tüketenlere daima şifa verir. Ferah lezzetiyle salata, detoks suları, çorba, yemek gibi birçok tarifte kullanılıp tüketilir. Kolesterol düşürme, zayıflamaya yardımcı olma, kemikleri güçlendirme, cildi güzelleştirme gibi birçok faydası bulunur. Aynı zamanda A, C, B gibi vitaminler, demir, magnezyum, potasyum gibi birçok besin değeri açısından zenginliği sayesinde bağışıklığı güçlendiren bir etkiye sahiptir. Semizotu, oldukça düşük kalorisiyle harika bir diyet yemeği seçeneğidir. Kilo vermek isteyenler salatası ya da yemeğini tüketerek kendine hafif ve lezzetli bir öğün yaratabilir. Ispanak yemeğine en yakın rakip lezzetlerden biridir semizotu yemeği. Öyle ki yoğurt eklediğinizde şahane mi şahane olur. Gelin semizotunun mevsimi olduğuna göre soframızda bolca yer açalım. Mevsimin en güzel hediyesi olan semizotundan olabildiğince yararlanalım. Bugün yemeği biraz fazla kaçırdım, akşama şöyle doyurucu ama hafif bir salata hazırlayayım diyenlerdenseniz bu tarifimizi kesinlikle denemelisiniz. Semizotu salatası, özellikle yaz sofralarının en sevilen hafif lezzetlerindendir. Yoğurt ile yapmaya alışık olduğumuz semizotu salatasını bu sefer peynir, domates ve salatalık ile harmanladım. Şimdiden afiyet olsun 🙂

Tümünü Gör