Hurmayla İlgili Bilmedikleriniz
Her yıl Ramazan ayının başlangıcıyla sofralarımızın baş köşesindeki yerini alan hurmanın saymakla bitmez faydalarını biliyor muydunuz? Hemen anlatalım…
Ülkemizde ağırlıklı olarak Akdeniz ikliminin olduğu yerlerde; Batı Anadolu ile Güney Anadolu’da yetişiyor. Bu çok özel ağaçlar hem güneşi, hem de suyu çok seviyor. Hatta “Hurmanın ayağı cennette, başı cehennemde olmalıdır” diye bir söz var, tepesinin bolca güneş alması, köklerinin ise sıkça sulanması gerekir.
Bu ağaçların insanların bazı biyolojik ve ruhsal özelliklerine çok benzediğini söylersek eminiz ki çok şaşıracaksınız.
Dini kaynaklarda yaratılan ilk insan Hz. Âdem’in yaratıldığı toprağın elekten geçirildiği, elekte kalan topraktan da hurmanın yaratıldığı geçer. Hurmanın Arapça’daki karşılığı “nakhle”dir, yani “elekte kalan”…
Hurma ağacında “gummar” adı verilen bir kısım yer alır ve bu kısım bizim kalbimizle özdeşleştirilir. Yanı bu kısım ağaç için hayati önem taşır, bir zarar gelirse ağaç yaşayamaz ve ölür.
Bu ağaçların ömürleri de tıpkı insanlar gibi 60 – 70 yıl arasındadır. 15 – 40 yaşları üreme açısından en verimli dönemleridir ve tıpkı insanlar gibi dişi ve erkek olmak üzere 2 cinsiyetleri vardır, üremek için birbirlerine ihtiyaç duyarlar.
Tüm bunların ötesinde hurma, şahane bir lif kaynağı ve antioksidandır. Üstelik çeşitli vitaminler bakımından o kadar zengindir ki, mucizevi meyve olarak adlandırılır.
Birbirinden lezzetli hurmalı tarifler için tıklayın…