Tadına Doyamadığımız Cheesecake’in Tarihçesi

Yayınlanma Tarihi: 21 Şubat 2022
imageTadına Doyamadığımız Cheesecake’in Tarihçesi /> ornament

Cheesecake

Peynirin tatlılarda kullanılması çok eski dönemlere dayanıyor olmasına karşın denememiş kişiler için ilk duyulduğunda yadırganan bir durum..

Cheesecake, peynirli bir kek. Peyniri krem peynir hatta iki çeşit de yapalabilir; biri fırınlanmış, biri fırınlanmamış. Günümüzde bir çok çeşidi var. San Sebastian usulü cheesecake’ten, New York usulüne kadar birçok farklı çeşit.

Cheesecake’in anavatanı New York olarak bilinmesine rağmen aslında Yunanistan’ın Samos adasından çıktığını kanıtlayan kaynaklar mevcut.

Yunanlar cheesecake’i bir enerji kaynağı olarak görmüşler hatta olimpiyatlarda atletlere, yani sporculara cheesecake yedirirlermiş. 776 yılında sporculara cheesecake yedirildiğine dair kanıtlar var kaynaklarda. Bununla beraber cheesecake, Yunan gelinlerin düğün pastası da olarak kullanılmış..

Tabi reçeteler zaman içinde ülkeden ülkeye yayılmış. Her ülkenin yeme içme kültürü farklılıklarına göre de şekil alıp farklılaşmış.

1545 yılında ilk yemek kitabı yazıldığında da kitapta yer almış. 7’inci Henry’nin şefi kitapta cheesecake’ i un bazlı bir tatlı olarak nitelendirmiş. Kekin tarifi günümüzdeki gibi karışık değilmiş. Ezilmiş peynir bal karıştırılır, ardından un ve kepekli unla iyice karıştırılıp kalıplara konur ve pişirilirmiş..

Cheesecake’e krem peynir eklemeyi ise Amerikalılar bulmuş. Meşhur Philadelphia krem peyniri, şuanki cheesecake tariflerinin çoğunda mevcut olması da bu yüzden..

Gerçek New York cheesecake‘i ilk yaratıldığında sadece ‘sade’ olarak servis ediliyormuş. Bugünkü gibi meyveler, soslar, bisküviler kesinlikle eklenmezmiş..

Tüm dünya ülkeleri farklı cheesecake‘ler yapsa da Almanlar Cottage peyniri, İtalyanlar Ricotta, Yunanlılar ise bazen Feta, bazen Mizithra kullanıyor tariflerinde. Ülkemizde de labne ve lor sıklıkla tercih edilen peynirler arasında ilk sırada. Son dönemde Japonların yaptığı Fluffy (balon gibi kabarık) Cheesecake’e de katıldı bu çeşitliliğe.

Son yıllarda ülkemizde de gastronominin gelişmesiyle beraber, gerek pastacılıkta, gerek ekmekçilikte, gerekse kahvecilikte önemli değişimler yaşandı. 1990’ ların sonlarına kadar menülerde Cheesecake’e rastlanmazdı.
Gastronominin gelişmesiyle menülerde yer edindi. Zaman içersinde sadece sade cheesecake değil balkabaklıdan tutun, Oreo’luya ve Brownie’liye kadar cheesecake’ler yapılmaya başlandı.

Vazgeçilmez tatlılardan, hafif ve lezzetli cheesecake’in tarihinin ne olduğunu hiç düşünmüş müydünüz?

Cheesecake’i tatmayan ya da evde yapmayı denemeyen yok denecek kadar azdır diye düşünüyorum eğer varsa ne duruyorsunuz☺️